Besin Kimyası Laboratuvarı
Besin Kimyası Laboratuvarı, besinlerin kimyasal bileşenlerinin analiz edilmesine yönelik uygulamalı eğitimlerin gerçekleştirildiği bir laboratuvar ortamıdır. Bu laboratuvarda öğrenciler; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeriklerinin analiz yöntemlerini öğrenir ve çeşitli besin maddeleri üzerinde temel kimyasal analizler yapma becerisi kazanır. Laboratuvar, besinlerin bileşimlerinin belirlenmesi, kalite kontrol süreçlerinin anlaşılması ve gıda güvenliği açısından bilimsel altyapının oluşturulmasını amaçlar. Aynı zamanda teorik bilgilerin pratiğe aktarılmasını sağlayarak öğrencilerin analitik düşünme ve laboratuvar becerilerini geliştirmeyi hedefler.
(fotoğraflar laboratuvarlar adı altında verilmiştir)
Beslenme İlkeleri Laboratuvarı
Beslenme İlkeleri Laboratuvarı, besin öğelerinin işlevleri, enerji dengesi, besin grupları ve sağlıklı beslenme ilkeleri gibi temel kavramların uygulamalı olarak öğretildiği bir eğitim ortamıdır. Laboratuvarımızda sağlıklı beinn hazırlama, pişirme, saklama ve depolama ilkelerinden temel alarak; ölçü birimleri, makro ve mikro besin öğeleri, süt ve süt ürünleri, etler, kuru baklagiller, yumurta, tahıllar, sebze-meyveler, şekerler, yağlar ile ilgili uygulamalar gerçekleştirilmektedir. (fotoğraflar laboratuvarlar adı altında verilmiştir)
|
|
|
Sterilizasyon işlemlerinde kullanılmaktadır.
|
|
Ürünlerin kurutulmasında ve kuru madde analizinde kullanılmaktadır.
|
|
Mikrobiyal analizlerde inkübasyon işleminde kullanılmaktadır.
|
|
Mikrobiyal analizlerde aseptik koşulların sağlanmasında kullanılmaktadır.
|
|
Mikrobiyal analizlerde kullanılmaktadır.
|
|
Numune analizlerinde ph değerleri ölçülecektir.
|
|
Toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik madde ve antosiyanin tayininde kullanılmaktadır.
|
|
Ürünlerin -18 °C depolanmasında, elde edilen ekstraktların saklanmasında kullanılmaktır.
|
|
Kimyasal çözeltilerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.
|
|
Saf su eldesinde kullanılmaktadır.
|
|
Hassas tartım gerektiren işlemlerde kullanılmaktadır.
|
|
Ekstraksiyon işlemlerinde kullanılmaktadır.
|
|
Kimyasal çözeltilerin hazırlanmasında kullanılmaktadır.
|
|
Numunenin viskositesinin ölçümünde kullanılmaktadır.
|
|
Besin hazırlama, pişirme ve saklama tekniklerinin uygulanmasında kullanılmaktadır.
|
|
Örneklerin santrifüj edilmesinde kullanılmaktadır.
|
Antropometri Laboratuvarı
Beslenme durumunun değerlendirilmesi diyetisyenlik mesleğinin gerek klinik gerekse saha uygulamalarının temel öğelerinden biridir. Bu laboratuvarda Toplum Beslenmesi 1 ve Toplum Beslenmesi 2 dersleri kapsamında beslenme durumunun değerlendirilmesinin önemli iki bileşeni olan besin tüketiminin belirlenmesi ve antropometrik ölçümlerin uygulamaları yapılmaktadır. Bu laboratuvarda vücut ağırlığı, boy uzunluğu, çevre ölçümleri, deri kıvrım kalınlığı ölçümleri, fonksiyonel testler, BİA yöntemi ile vücut analizi, büyüme ve gelişmenin izlenmesine yönelik antropometrik ölçümler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra besin tüketiminde porsiyon miktarlarının doğru saptanmasına yönelik uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
|
|
|
Segmental vücut analiz ölçümünde kullanılmaktadır
|
Taşınabilir Vücut Analiz Cihazı
|
Vücut analiz ölçümünde kullanılmaktadır
|
|
Vücut ağırlığı ölçümünde kullanılmaktadır
|
|
Vücut ağırlığı ölçümünde kullanılmaktadır
|
Deri Kıvrım Kalınlığı Ölçüm Cihazı
|
Vücudun çeşitli bölgelerinde deri kıvrım kalınlığının ölçümünde kullanılmaktadır.
|
|
El kavrama gücünü ölçme amacıyla kullanılmaktadır.
|
|
Kas kazanımı ve yağ kaybı gibi durumlar için görsel örnek vermek amacıyla kullanılmaktadır.
|
Besin piramidi ve 35’li besin replikası
|
Besinlerin değişim ve porsiyonlarını öğretmek amacıyla kullanılmaktadır.
|
|
Dirsek genişliği, diz genişliği, bilek genişliği gibi antropometrik ölçümlerde kullanılmaktadır.
|
|
Boy uzunluğunun ölçümünde kullanılmaktadır.
|
|
0-2 yaş arası çocuklarda boy uzunluğunun ölçülmesinde kullanılmaktadır.
|
|
Bel çevresi, kalça çevresi, üst orta kol çevresi gibi çevre ölçümlerinde kullanılmaktadır.
|
|
Bebeklerin vücut ağırlığının ölçümünde kullanılır.
|